Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Κουλουράκια με πορτοκάλι


Υλικά για 75-80 κουλουράκια

1200 γραμ. αλεύρι φαρίνα
250 γραμ. βούτυρο
250 γραμ. ζάχαρη
4 αυγά και 1 για το άλειμμα
125 ml χυμό πορτοκάλι
125 ml γάλα
4 βανίλιες
1/2 κ.γ. σόδα
2 κ.σ. κονιάκ



Βάζουμε στο μίξερ το εξάρτημα ΄κ΄. Ρίχνουμε στον κάδο το βούτυρο σε κομματάκια. (πρέπει να το έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου για 1 ώρα να μαλακώσει). Το χτυπάμε για 5 λεπτά σε γρήγορη ταχύτητα για να αφρατέψει.


Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμη.


Ρίχνουμε και τα αυγουλάκια ένα ένα.


Προσθέτουμε τις βανίλιες, τη σόδα και το κονιάκ.


Στη συνέχεια ρίχνουμε εναλλάξ λίγο λίγο το γάλα, το πορτοκάλι και το αλεύρι. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μισό.



Όταν το μείγμα αρχίσει να σφίγγει βάζουμε στο μίξερ το γάντζο. Κατεβάζουμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα και ρίχνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι.


Μόλις η ζύμη αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα βγάζουμε τον κάδο και συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι.


Την αφήνουμε 15-20 λεπτά να ξεκουραστεί. Έπειτα κόβουμε μικρά κομμάτια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και πλάθουμε κορδονάκια. Σχηματίζουμε πλεξούδες, σαλιγκαράκια και ότι άλλο σχήμα μας αρέσει. Υπολογίστε πως αυτό που θα φτιάξετε διπλασιάζεται σε μέγεθος στο ψήσιμο.




Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ρηχό ταψί και βάζουμε πάνω τα κουλουράκια αφήνοντας μία απόσταση μεταξύ τους. Χτυπάμε 1 αυγό και τα αλείφουμε με το πινελάκι.


Προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα. Όταν ψηθούν τα τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα να κρυώσουν. Καλό είναι να έχετε 2 ταψιά ούτως ώστε να τελειώσετε πιο γρήγορα το ψήσιμο.


Τη συνταγή αυτή τη φτιάχνουμε κάθε χρόνο και αν ακολουθήσετε προσεκτικά τα βήματα η επιτυχία είναι δεδομένη. Το άρωμα που βγαίνει από το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος είναι υπέροχο. Όσο για τη γεύση δεν το συζητώ. Θα το καταλάβετε όταν δείτε πόσο γρήγορα θα καταναλωθούν. Θα είμαστε πάλι κοντά σας με νέες λιχουδιές μετά το Πάσχα. Καλή Ανάσταση και καλά μαγειρέματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου