Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2014

Καλτσόνε



Υλικά για τη ζύμη

500 γραμ. αλεύρι σκληρό
250 γραμ. αλεύρι κίτρινο
375 ml νερό χλιαρό
12 γραμ. μαγιά ξερή
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
30 ml ελαιόλαδο


Υλικά για τη γέμιση

450 γραμ. κίτρινα τυριά τριμμένα (regato, gouda, cheddar)
500 γραμ. ντομάτες τριμμένες
250 γραμ. λουκανικάκια κομμένα σε φέτες
500 γραμ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
30 ml κονιάκ
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. σκόρδο τριμμένο


Σε ένα μπωλάκι βάζουμε το μισό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα πιρουνάκι. Αφήνουμε το μείγμα για 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.




Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπωλ και κάνουμε μία λακούβα στη μέση. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και σταδιακά σχηματιστεί μία ζύμη. Προσθέτουμε το υπόλοιπο χλιαρό νερό, το αλάτι, το λάδι και ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.






Σχηματίζουμε μία μπάλα και την αλείφουμε με ελαιόλαδο. Την τοποθετούμε πάλι μέσα στο μπωλ και το σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα. Το αφήνουμε για 2 ώρες σε ζεστό μέρος.


Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη μας, ετοιμάζουμε τα υλικά για τη γέμιση. Σε ένα τηγανάκι σωτάρουμε τα μανιτάρια χωρίς λάδι για να εξατμιστεί το νερό τους.


Ρίχνουμε το σκορδάκι και σβήνουμε με το κονιάκ. Αποσύρουμε από τη φωτιά τα μανιτάρια και ετοιμάζουμε τη σαλτσούλα. Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι τις ντομάτες, την πάπρικα και ελάχιστο ελαιόλαδο. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να δέσει και την αποσύρουμε και αυτή από τη φωτιά.


Η ζύμη μας μετά από 2 ώρες έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος.


Αλευρώνουμε το πάγκο μας και ζυμώνουμε τη ζύμη με τα χέρια.


Τη χωρίζουμε σε 12 κομμάτια τα οποία και πλάθουμε σε διάμετρο 18-20 εκατοστών περίπου.




Μοιράζουμε τα υλικά μας με της εξής σειρά: σάλτσα, τυριά, λουκάνικα, μανιτάρια.






Διπλώνουμε προσεκτικά και κολλάμε τις άκρες με ένα πιρούνι.



Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ρηχό ταψί. Ρίχνουμε λίγο αλευράκι και από πάνω τοποθετούμε τα καλτσόνε. Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200 στον αέρα.


Τα υλικά μας βγάζουν 12 μεσαία καλτσόνε. Καλή σας όρεξη.