Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Πατάτες ογκρατέν με κάρυ


Υλικά για 6 μερίδες

2,5 κιλά πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
10 φέτες καπνιστή γαλοπούλα κομμένες σε λωρίδες
500 γραμ. μανιτάρια
100 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
4 κούπες (900 ml περίπου) ζεστό γάλα
70 γραμ. βούτυρο και λίγο για τον πάτο του ταψιού
5 γεμάτες κ.σ. corn flour
1 κ.σ. κάρυ
1/2 κ.γ. σκόρδο τριμμένο
αλάτι - πιπέρι


Ξεκινάμε με τα μανιτάρια. Τα κόβουμε σε χοντρές φέτες και τα σωτάρουμε σε αντικολλητικό σκεύος μέσα στο οποίο έχουμε λιώσει 1 κουταλάκι από το βούτυρο. Μόλις αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους ρίχνουμε το τριμμένο σκόρδο. Όταν εξατμιστούν τα αποσύρουμε από το μάτι.



Έπειτα ετοιμάζουμε τις πατάτες. Σε ένα βαθύ μπωλ τις αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μισό από το κάρυ και ανακατεύουμε.


Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. Σε μία μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε λίγο λίγο το corn flour και ανακατεύουμε καθ' όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος.


Όταν ενσωματωθεί με το βούτυρο ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μόλις αρχίσει να πήζει προσθέτουμε το κάρυ και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει βράση και να σχηματιστεί μία ρευστή κρέμα.


Ξεκινάμε τώρα να βάλουμε τα υλικά μας σε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους. Βουτυρώνουμε τον πάτο και από πάνω βάζουμε σε στρώσεις τις πατάτες, λίγη γραβιέρα, τα μισά μανιτάρια και τις μισές λωρίδες γαλοπούλα.


Μετά ξανά μία στρώση πατάτες, λίγη γραβιέρα, τα υπόλοιπα μανιτάρια και την υπόλοιπη γαλοπούλα.


Τέλος από πάνω τις υπόλοιπες πατάτες, τη μπεσαμέλ και τη γραβιέρα που έμεινε.


Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ. Τέλειο συνοδευτικό για ψητά κρέατα αλλά και σαν κυρίως πιάτο από μόνο του. Δεν έχει αυγά και όσοι το προτιμάτε ακόμη πιο ελαφρύ, χρησιμοποιήστε γάλα και τυρί χαμηλών λιπαρών. Καλή σας όρεξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου