Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014

Burgers σπιτικά


Για τα ψωμάκια:
Υλικά για 4 ψωμάκια

450 γραμ. αλεύρι κίτρινο
360 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
μισό κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ηλιέλαιο
1 αυγό



Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε το ηλιέλαιο.



Σε ένα βαθύ μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε στη μέση μια λακουβίτσα.



Αδειάζουμε μέσα το νερό και ανακατεύουμε καλά.




Ζυμώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τη ζύμη και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να μην κολλάει στα χέρια.


Λαδώνουμε το μπωλ και επιστρέφουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει.


Μετά από μία ώρα η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος.


Τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και ζυμώνουμε ελαφρά.


Σε ένα ταψί στρώνουμε μία λαδόκολα και από πάνω ρίχνουμε λίγο αλευράκι. Τοποθετούμε τις 4 ζύμες σε απόσταση μεταξύ τους.


Ρυθμίζουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς αέρα, φουρνίζουμε και τις αφήνουμε για 15 λεπτά να φουσκώσουν. Στη συνέχεια τις αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά.


Όταν ψηθούν κόβουμε στη μέση τα ψωμάκια και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.


Για τα μπιφτέκια:
Υλικά 4 μπιφτέκια

300 γραμ. κιμά (χοιρινό ή μοσχαρίσιο)
1 παξιμάδι μουσκεμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
μισό κ.γ. κάρυ
μισό κ.γ. πάπρικα
μισό κ.γ. κόλιανδρο
μισό κ.γ. σκόρδο τριμμένο
μισό κ.γ. ρίγανη
αλάτι-πιπέρι
4 φέτες τυρί για τοστ


Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα μπωλ όλα τα υλικά (εκτός από το τυρί) και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας.



Πλάθουμε 4 λεπτά μπιφτέκια και ψήνουμε σε λαδωμένη γκριλιέρα για 5 λεπτά την κάθε πλευρά σε μέτρια φωτιά.


Όσο είναι ζεστά βάζουμε από πάνω τους μία φέτα τυρί του τοστ για να λιώσει.


Τα μπιφτέκια είναι έτοιμα, τα ψωμάκια επίσης. Το μόνο που μένει είναι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση των burgers. Eμείς προτιμήσαμε τα εξής:
1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε φέτες
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
4 φύλλα μαρούλι κατσαρό
σως που περιέχει: 3 κουταλιές μαγιονέζα, 1 κουταλιά μουστάρδα και 1 κουταλιά κέτσαπ. Τοποθετούμε στα ψωμάκια με την εξής σειρά: σως, κρεμμύδι, μπιφτέκι, μαρούλι, ντομάτα. 


Καλή σας όρεξη.