Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Τσουρέκια


Υλικά για 2 τσουρέκια:

700 γραμ. αλεύρι για τσουρέκια
50 γραμ. νωπή μαγιά
200 ml. χλιαρό νερό
120 γραμ. βούτυρο αγελαδινό
180 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 αυγά
1 κ.γ. μαχλέπι
1 κ.γ. μαστίχα


Σ’ ένα μπολ τρίβoυμε τη μαγιά με το χέρι μας. Ρίχνουμε μέσα μία κουταλιά ζάχαρη. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε.


Μόλις διαλυθεί η μαγιά, προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι μέχρι να γίνει ένας χυλός.


Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο φούρνο στους 40 βαθμούς στις αντιστάσεις για 15-20 λεπτά να διπλασιαστεί σε μέγεθος.


Ρίχνουμε στο multi τα μυρωδικά (μαχλέπι, μαστίχα), μαζί με μία κουταλιά ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Έπειτα λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Μόλις λιώσει καλά προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα σύρμα. Κατεβάζουμε από την φωτιά το κατσαρολάκι και το αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία του. Προσθέτουμε τα αυγουλάκια και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά με το βούτυρο και τη ζάχαρη. Έπειτα σ’ ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Βγάζουμε το μείγμα της μαγιάς από το φούρνο και το ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι.


Προσθέτουμε και το μείγμα βούτυρο-αυγά-ζάχαρη. Τέλος ρίχνουμε μέσα και τα μυρωδικά μας.


Ζυμώνουμε με τα χέρια μας. Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Αν κολλάει πολύ στα χέρια προσθέτουμε λίγο αλεύρι.


Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο φούρνο στους 40 βαθμούς στις αντιστάσεις για 50-60′ και την αφήνουμε να φουσκώσει.


Όταν ετοιμαστεί λαδώνουμε τα χέρια μας και την πλάθουμε λίγο. Τη χωρίζουμε στη μέση και από το κάθε κομμάτι φτιάχνουμε 3 χοντρά κορδόνια.



Σχηματίζουμε πλεξούδες και τις τοποθετούμε στο ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.



Τα βάζουμε στο φούρνο στους 40 βαθμούς αντιστάσεις μέχρι να φουσκώσουν. Τέλος χτυπάμε ένα αυγουλάκι και τα περνάμε από πάνω με το πινέλο.


Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 23-25 λεπτά περίπου. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα αλλά το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας αποζημιώσει. Μπορείτε να φτιάξετε και οποιοδήποτε άλλο σχήμα σας αρέσει. Καλή επιτυχία στην εκτέλεση της συνταγής και καλή Ανάσταση σε όλους.