Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Κρουστάρια (πηλιορείτικη πρασόπιτα)


Υλικά για τη γέμιση:
3 πράσα μεγάλα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 καρότα
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 κρεμμύδι ξερό
½ ματσάκι μαϊντανό
2 αυγά
200 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ξύδι
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα χλιαρό νερό


Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε κομμάτια. Στο τηγάνι βάζουμε το λάδι και το βούτυρο να ζεσταθούν. Ρίχνουμε μέσα πρώτα το κρεμμύδι και μόλις γυαλίσει προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά. Τα σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.



Έπειτα τα ρίχνουμε μέσα σε μία λεκάνη και τρίβουμε από πάνω και το μαϊντανό.  Βάζουμε το τυρί, τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε 15-20 λεπτά να δέσει.


Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα φύλλα ζύμης. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκανίτσα. Κάνουμε μία λακούβα στο κέντρο του και ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το ξύδι, το λάδι και το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε πολύ καλά να γίνει μία εύπλαστη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για μισή ωρίτσα. Έπειτα τη χωρίζουμε σε 6-7 μπάλες που τις καλύπτουμε με μία νωπή πετσέτα. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και βάζουμε πάνω μία μπαλίτσα. Την πιέζουμε με τις άκρες του χεριού μας να γίνει σαν πιτούλα και στη συνέχεια με τον πλάστη ξεκινάμε το άνοιγμα μέχρι να σχηματιστεί ένα μεγάλο λεπτό φύλλο. Το λαδώνουμε, διπλώνουμε ένα σημείο στην άκρη και στρώνουμε κατα μήκος τη γέμιση. Διπλώνουμε στις άκρες και τυλίγουμε σε ένα ρολό. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.



Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα. Τα λαδώνουμε και τα χαράσουμε σε κομμάτια.


Ψήνουμε περίπου 45’ στους 180 μέχρι να ροδίσει. Σίγουρη επιτυχία. Η συνταγή είναι από το βιβλίο στην κουζίνα των κενταύρων. Καλή σας όρεξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου