Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013

Μελιτζάνες παπουτσάκια


Υλικά:

10 μελιτζάνες φλάσκες
500 γραμ. κιμά χοιρινό
400 γραμ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλη κουταλιά πελτέ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
4-5 σταγόνες tabasco
ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι (ένα κλωναράκι από το καθένα
ή 1/2 κ.γ. αποξηραμένα αν δεν έχουμε φρέσκα)
1 ποτήρι νερό ζεστό
ελαιόλαδο
αλάτι



Για τη μπεσαμέλ:

4 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. αλεύρι
600 ml γάλα
2 αυγά
100 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο



Κόβουμε μία φέτα στη μία πλευρά της μελιτζάνας. Κόβουμε ακόμα μία πολύ λεπτή από την κάτω πλευρά για να πατήσει το παπουτσάκι και να είναι σταθερό.



Με ένα κουτάλι αφαιρούμε το εσωτερικό της προσέχοντας να μην τρυπήσουμε τα τοιχώματα. Τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν.



Στη συνέχεια, αφού στραγγίξουν λίγο, τις λαδώνουμε εξωτερικά με ένα πινελάκι. Τις ψήνουμε για μισή ώρα στους 200 βαθμούς μέσα σε λαδωμένο ταψί.



Όσο βρίσκονται στο φούρνο ετοιμάζουμε τον κιμά για τη γέμιση. Σωτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο και μόλις μαραθούν προσθέτουμε τον κιμά.



'Οταν πάρει χρώμα ρίχνουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ, το tabasco, τα μυρωδικά και το νεράκι. Σιγοβράζουμε για μισή ώρα περίπου ώστε να εξατμιστούν τελείως τα υγρά του.




Μοιράζουμε τον κιμά στις μελιτζάνες.



Τις αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε μία μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς.



Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει και να γίνει μία παχύρευστη κρέμα.



Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το κεφαλοτύρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά.




Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με την μπεσαμέλ και ρίχνουμε απο πάνω λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι.



Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ. Ένα καλοκαιρινό και παραδοσιακό πιάτο της ελληνικής κουζίνας που αρέσει στην πλειοψηφία των καλοφαγάδων. Δοκιμάστε το και καλή σας όρεξη.