Υλικά για τους κουραμπιέδες:
750 γραμ. βούτυρο
2 βανίλιες
1200 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γραμ. (περίπου) ζάχαρη άχνη
300 γραμ. αμύγδαλα ψημένα και ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο με 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη πάρα πολύ καλά μέχρι να ασπρίσει. Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύουμε το αλεύρι με τις βανίλιες.
Ρίχνουμε το αλεύρι και τα αμύγδαλα μέσα στο βούτυρο. Ζυμώνουμε πολύ καλά. Κάνουμε σχέδια στη ζύμη με τη βοήθεια των κουπ πατ σε σχήματα της αρεσκείας μας. Ψήνουμε στους 180 για 25–30 λεπτά.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τους πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη. Πρέπει να είναι χλιαροί και να μην έχουν κρυώσει εντελώς έτσι ώστε να κολλήσει επάνω η ζάχαρη. Μπορούμε αντί για ζάχαρη να τους βουτήξουμε μέσα σε λευκή σοκολάτα και να τους διακοσμήσουμε με ότι άλλο θέλουμε.
Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί και τα περιχύνουμε με το σιρόπι. Τα αφήνουμε να τραβήξουν καλά όλα τα υγρά και τα τοποθετούμε στην πιατέλα. Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Ρίχνουμε το αλεύρι και τα αμύγδαλα μέσα στο βούτυρο. Ζυμώνουμε πολύ καλά. Κάνουμε σχέδια στη ζύμη με τη βοήθεια των κουπ πατ σε σχήματα της αρεσκείας μας. Ψήνουμε στους 180 για 25–30 λεπτά.
Υλικά για τα μελομακάρονα:
900 ml ελαιόλαδο
350 γραμ. ζάχαρη
250 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι
130 ml κονιάκ
1 φακελάκι baking powder
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
½ κ.γ. γαρύφαλλο
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. σόδα
1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γραμ. καρύδια
Για το σιρόπι:
250 γραμ. ζάχαρη
250 γραμ. ζάχαρη
250 ml νερό
400 γραμ. μέλι
2 κανελόξυλα
10 γαρύφαλλα
χυμός από μισό λεμόνι
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το λάδι και τη ζάχαρη. Μέσα στο χυμό πορτοκάλι διαλύουμε το baking. Στο κονιάκ διαλύουμε τη σόδα και τα ρίχνουμε όλα μέσα στη λεκάνη.
Προσθέτουμε το ξύσμα, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τα καρύδια και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή ζύμη. Αν κολλάει στα χέρια προσθέτουμε ακόμα λίγο αλεύρι.
Τα πλάθουμε και τα τοποθετούμε στην λαμαρίνα πάνω σε μία λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25–30 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
Προσθέτουμε το ξύσμα, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τα καρύδια και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή ζύμη. Αν κολλάει στα χέρια προσθέτουμε ακόμα λίγο αλεύρι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί και τα περιχύνουμε με το σιρόπι. Τα αφήνουμε να τραβήξουν καλά όλα τα υγρά και τα τοποθετούμε στην πιατέλα. Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Παραλλαγή:
Μπορούμε να γεμίσουμε τα μελομακάρονα την ώρα που τα πλάθουμε με ένα μεγάλο κομμάτι καρύδι στο κέντρο.
Μπορούμε ακόμα μόλις σιροπιαστούν να τα βουτήξουμε στη σοκολάτα που την έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί και στολίζουμε αν θέλουμε με ζαχαρωτά.
Σας ευχόμαστε καλές γιορτές και το τραπέζι σας να είναι πάντα γεμάτο νοστιμιές!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου