Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Λαζάνια vegeterian


Υλικά για 6-8 άτομα:

1 κουτί (500 γρ.) λαζάνια με σπανάκι
500 γραμ. σπανάκι
25 γραμ. κουκουνάρι
20 γραμ. μανιτάρια porcini αποξηραμένα
500 γραμ. μανιτάρια άσπρα κομμένα σε φέτες
500 γραμ. σάλτσα ντομάτας
150 ml κόκκινο κρασί
1 κρεμμύδι σε φέτες
ρίγανη ή βασιλικό
3 μπαλάκια μοτσαρέλα σε φέτες


Για τη μπεσαμέλ:

80 γραμ. βούτυρο
100 γραμ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι-πιπέρι




Βάζουμε σε 100 ml ζεστό νερό τα porcini να μαλακώσουν και να φουσκώσουν.


Ετοιμάζουμε τη στρώση σπανάκι: ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε μεσαία φωτιά. Στα 2 λεπτά ρίχνουμε μέσα το σπανάκι και το μισό κρεμμύδι, ανακατεύουμε και αλατίζουμε. Το αφήνουμε 10 λεπτά (μεχρι να φύγουν τα υγρά). Αποσύρουμε το σπανάκι σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τα κουκουνάρια. Ανακατεύουμε συνεχώς για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα (προσοχή καίγονται εύκολα) και τα ρίχνουμε στο μπολ με το σπανάκι.


Ετοιμάζουμε τη στρώση μανιταριών: σοτάρουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι με λίγο λάδι στο ίδιο τηγάνι όπως πριν και ρίχνουμε στα 2 λεπτά τα φρέσκα μανιτάρια και τα porcini με το ζουμί τους. Ανακατεύουμε κάθε τόσο, αλατοπιπερώνουμε και στα 15 λεπτά περίπου όταν έχουν πιεί όλο το ζουμί τους τα αποσύρουμε σε άλλο μπολ.


Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας: στο ίδιο τηγάνι βάζουμε 2 κ.σ. λάδι και ρίχνουμε τη σάλτσα και το κρασί. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά μέχρι να είναι σχετικά πηχτή. Λίγο πριν την βγάλουμε απ΄ τη φωτιά προσθέτουμε τη ρίγανη ή το βασιλικό και αλατοπιπερώνουμε.


Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: σε  μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή φωτιά και μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με  το σύρμα κουζίνας. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς προσέχοντας μην σβολιάσει το μείγμα. Προσθέτουμε σταδιακά όλο το γάλα, φροντίζοντας να μην πάρει βράση και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σχετικά πηχτή και βελούδινη (συνολικά 15 λεπτά περίπου). Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε αν θέλουμε μοχοκάρυδο και το αποσύρουμε απ΄ τη φωτιά.



Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC. Στρώνουμε στον πάτο του ταψιού περίπου το 1/3 της σάλτσας ντομάτας και την απλώνουμε καλά. Πάνω της τοποθετούμε την πρώτη στρώση λαζάνια. Αν χρειαστεί κόβουμε κάποιο για να καλύψουμε τα κενά. Πάνω στα πρώτα λαζάνια βάζουμε το μείγμα από σπανάκι-κουκουνάρι και το απλώνουμε.


Βάζουμε δεύτερη στρώση λαζάνια και από πάνω απλώνουμε τα μανιτάρια, προσθέτοντας λίγη μπεσαμέλ ίσα-ίσα να τα καλύψει. Βάζουμε τρίτη στρώση λαζάνια και πάνω απλώνουμε τις μοτσαρέλες και 1/3 της σάλτσας ντομάτας. Καλύπτουμε με την τέταρτη και τελευταία στρώση λαζάνια. Ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και απλώνουμε όλη την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.



Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε για 10-20 λεπτά τουλάχιστον να δέσουν τα υλικά και να κρυώσει λίγο το φαγητό μας. Καλή σας όρεξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου