Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Μουσακάς λαχανικών



Υλικά:

2 μελιτζάνες
2 κολοκυθάκια
1 κιλό πατάτες
4 καρότα 
3 κρεμμύδια
3 πιπεριές (1 πράσινη, 1 κόκκινη, 1 κίτρινη)
250 γραμ. μανιτάρια
άνηθο - αλάτι - πιπέρι
200 ml ελαιόλαδο
*3 φύλλα κρούστας

για τη μπεσαμέλ:
5 ποτήρια γάλα
5 γεμάτες κ.σ. αλεύρι
1/2 ποτηράκι ελαιόλαδο
200 γραμ. κίτρινο τυρί τριμμένο
3 αυγά
αλάτι - πιπέρι


Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές σε μεγάλους κύβους. Κόβουμε τα μανιτάρια στα 4 και τα καρότα σε ροδέλες. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες όχι πολύ λεπτές. Σε ένα μεγάλο ανοιχτό σκεύος βάζουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι. Μόλις πάει να μαραθεί ξεκινάμε να ρίχνουμε τα λαχανικά. Δεν ανακατεύουμε συχνά γιατί θα λιώσουν.



Σε αυτό το σημείο ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ γιατί τα λαχανικά θα πας πάρουν λίγη ώρα μέχρι να γίνουν. Βάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε. Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει χυλός. Στη συνέχεια μόλις το γάλα έχει ζεσταθεί αρκετά και φτάσει στο σημείο του βρασμού (να φουσκώσει), το προσθέτουμε στο μπολ και ανακατεύουμε πολύ πολύ καλά.


Μόλις αυτό το μείγμα ομογενοποιηθεί αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα αυγά και το τυρί (αν θέλουμε κρατάμε λίγο για να ρίξουμε στο τέλος από πάνω). Ανακατεύουμε καλά.


Αφήνουμε τη μπεσαμέλ και συνεχίζουμε με τα λαχανικά μας. Όταν μαραθούν αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και τον άνηθο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε 5’ να πέσει η θερμοκρασία. Στο ταψί ξεκινάμε να στρώνουμε τις πατάτες. *Για να γίνει το φαγητό πιο ελαφρύ προτιμάμε να στρώσουμε 3 φύλλα κρούστας και από πάνω τις πατάτες. Αλλά μπορούμε να κάνουμε και το πατροπαράδοτο, να τις τηγανίσουμε δηλαδή και να τις στρώσουμε απευθείας στο ταψί. Ρίχνουμε το 1/3 από τη μπεσαμέλ μέσα στα λαχανικά και ανακατεύουμε.


Αδειάζουμε το μίγμα πάνω από τις πατάτες και πασπαλίζουμε με λίγο τυρί.


Προσθέτουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ από πάνω και ρίχνουμε και το υπόλοιπο τυρί. Τρίβουμε πιπέρι και ψήνουμε 35-40 λεπτά στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.


Μία πιο ελαφριά εκδοχή του αγαπημένου μας μουσακά αλλά εξίσου νόστιμη και χορταστική. Καλή σας όρεξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου